Thursday, July 19, 2007

Super Lig erken mi başlıyor?


Turkcell Süper Lig 11 Ağustos’ta başlıyor. Geçen yıl aşırı sıcakların futbolcuların hayatına mal olması “Lig erken mi açılıyor?” sorusunu gündeme getirdi.

Atilla Gökçe (Spor Yazarı):
MAÇLARIN GEÇ BAŞLATILMASI BİR ŞEY İFADE ETMEZ
Bizim ligimizde Noel takıntısı var. Fedarasyon sayıları giderek artan yabancıları büyük çoğunluğunun dinsel geleneklerine uygun olarak yani 24-25 Aralık tarihlerinde evlerinde olabilmeleri için ilk yarıyı yani ligi erken başlatıp 17 maçı tamamlamak istiyor. Bu yıl da aynı tablo geçerli. Türk ve aynı zamanda Müslüman olan futbolcularımızın dini bayramlarını dikkate almadan ligi programlayan Fedarasyon’un Noel konusundaki hassasiyetini anlamakta güçlük çekiyorum. Sıcak havalarda maç oynanmaz diye bir kural yok. 40 derecede de maç oynanabilir. Ancak verimlilik ne kadar gerçekleşir bunu hesaplamak gerekir. Futbolcuların kış aylarında gösterdiği performans ile yaz aylarında gösterdikleri performans arasında fark vardır. Doğal olarak yaşı 30 civarındaki futbolcular, geç forma giydikleri için istedikleri gibi verimli olamıyorlar. Ligin sıcak havalarda ve erken başlaması birçok lider futbolcunun gerçek form çizgisinden uzak kalmasına neden oluyor. Ayrıca futbolcuların sağlık sorunları varsa sıcak havalarda bu durumlar daha fazla meydana gelir ve ciddi tehlikeler oluşturabilir. Meduna olayı da böyle bir durumdur. Maçların geç vakitlerde başlatılması pek bir şey ifade etmez. Liglerin erken başlatılmasının yerine takımlarımızın Avrupa kupalarında mücadele etmediği haftalara maçlar konarak futbolcuların yaz sıcaklarında mücadele etmelerinin önüne geçilebilir. Fortis Tükiye Kupası maçları ile Süper Ligi maçlarının sezon içerisinde birlikte gerçekleşiyor olmasının futbolcular için bir sorun teşkil edeceğini düşünmüyorum.

Anket: Lig Ağustos’ta başlamalı mı?

Bağış Erten (Spor Yazarı):
FUTBOLCULARIN SESLERİNİ YÜKSELTMESİ GEREK
Intertoto Kupası maçlarını Haziran ayında başlatan UEFA’nın, futbolcu sağlığı hakkındaki fikirlerinin tekrar sorgulanması gerekir. Maç takviminin en yoğun olduğu 2002 yılında, Şampiyonlar Ligi maçlarının oynandığı sırada Michael Ballack, Ze Roberto ve Yıldıray Baştürk 65’in üzerinde maç oynamışlar. 65 üzerinde maç demek hakikaten futbolcu için ölüm demektir. Üstelik bu maçlarda devre arası bile olmadı. Bu yüzden takımlar için geniş kadrolar zorunlu hale geliyor ve maçlardaki süprizler azalıyor. Bu kadar yoğun maç trafiğinin azalmasını futbol endüstrisi kabul etmek istemez. Bu durumdan en çok rahatsız olan kişiler futbolcular olduğuna göre bu durum karşısında onların seslerini biraz yükseltmeleri gerekir.

Uğur Meleke (Spor Yazarı):
HİÇBİR MÜSABAKA BİR CANDAN DEĞERLİ DEĞİLDİR
Geçen sene lig 4 Ağustos’ta başlamıştı. Bu sene bir hafta ileriye aldılar. Geçen sene ölümler yaşandı maalesef. Bu açıdan bakılınca hiçbir spor müsabakası bir can kadar kıymetli değildir ama şunu da hesaba katmak gerekir, bu programı yapanlar durumdan haberdarlar, yani uzayda yaşamıyorlar. Mutlaka ölümleri de göz önüne alıyorlar. Onların gerekçeleri takımların Avrupa kupalarında başarılı olmaları için liglerin erken başlaması gerektiği. Maçları daha ziyade gece oynatarak riskleri minimize etmeyi düşünüyorlar. Sıcaklar performansı düşürür mü derseniz, performans güneş altındayken gölgedeki kadar yüksek olmaz. Bu da bir gerçek.

Gürcan Bilgiç (Spor Yazarı):
MAÇLAR GEÇ SAATLERE ALINMALI
Dünya futbolu artık keyif için değil, büyük bir kapitale hizmet edilmek için organize edilmeye başlandı. Bir an bile boş durulmuyor. Futbolcular için turnuvalar ve şampiyonalar bitmek bilmiyor ama bunun karşılığında büyük paralar kazanıyorlar. Lig Avrupa Şampiyonası olduğu için erken başlamak zorunda çünkü Milli Takım’ın Avrupa Şampiyonası hazırlıkları başlayacak. Bu nedenle daha anlayışlı olmamız lazım ancak Fedarasyon’un da maçların başlama saatlerine dikkat etmesi gerek. Özellikle Ege bölgesinde saat 19.00’da bile aşırı sıcak devam edebiliyor. Futbolcuların kış aylarında gösterdiği performans ile yaz aylarında gösterdiği performans arasında elbette fark var. Bizim sokakta yürümeye cesaret edemediğimiz zamanlarda onlar efor harcıyorlar. Kolay bir durum değil.

Rıdvan Dilmen (Spor Yazarı):

FEDERASYONUN ZAMANLAMASI DOĞRU
Ligler normal zamanda açılıyor. Zaten Fedarasyon sıcak havaların futbolcuları olumsuz etkilenmemesi için maç saatlerini geç saatlere aldı. Bana kalırsa sıcak havalar oyuncuların performanslarını çok da olumsuz etkilemeyecek.

Yılmaz Vural (Eski Antalyaspor Teknik Direktörü):
ANTALYASPOR’U ÇALIŞTIRIRKEN PROBLEM OLMUYORDU
Turkcell Süper Lig programı belirlenirken Avrupa esas alınıyor. Lig, önümüzdeki yaz gerçekleşecek olan Avrupa Şampiyonası’na göre planlandı. Bence fikstür hazırlanırken, kendi koşullarımızı da ön planda tutmamız gerekiyor.

Yaz aylarında sıcaklar 15 Temmuz-15 Ağustos arasında etkili oluyor. Ligin başlayacağı 11 Ağustos’tan itibaren ise sıcaklık etkisini yitirecek, bu yüzden de olumsuz bir etki yaratmayacaktır. Ben Antalyaspor’da teknik direktörlük yaptım. Türkiye’nin en sıcak yaz aylarının yaşandığı illerden olan biri olan Antalya’da, çalışmalar sırasında sıcaktan çok fazla etkilenmiyorduk.

Öte yandan, ülkemizde ocak ve şubat aylarının çok soğuk geçmesi nedeniyle devre arasının bu aylarda verilmesi gerektiğini düşünüyorum.

No comments: